Waarom zeggen we “Yerhamukellah” wanneer iemand niest en wat betekent dit?
Elhamdulillah zeggen wanneer iemand niest, is sunnet. Onze Profeet (saw) heeft hierover het volgende gezegd:
Om deze reden is het sunnet om Elhamdulillah te zeggen.
Wanneer iemand niest en Elhamdulillah zegt, behoort men dus met Yerhamukellah te reageren, en dit wordt ‘tesmit’ genoemd. De ummet is het hierover eensgezind. Dit wordt als een belangrijke omgangsnorm gezien binnen de Islam.
Sommige imams van de Zahiri en de Maliki-wetschool zien het als een verplichting voor iedereen om te reageren wanneer iemand Elhamdulillah zegt. Kadi İyaz heeft zelfs aangegeven dat de perspectief van İmam Malik over ‘tesmit’, algemeen meer geaccepteerd is.
Echter, volgens de meeste geleerden is ‘tesmit’ niet verplicht, maar sunnet.
Wat de wijsheid hierachter betreft, wanneer iemand niest, verlaten de toxische stoffen het lichaam, waarna het lichaam tot rust komt. Hier behoren we richting Allah dankbaar voor te zijn, en dat doen we dus door Elhamdulillah te zeggen.
Footnotes
- ^ Bukhari, Edeb 165, 166; Muslim, Zuhd 54; Tirmidhi, Edeb 1, 4; Nesaï, Djenaïz 52
“Allah houdt van niezen, maar niet van gapen. Wanneer iemand niest en vervolgens Elhamdulillah (Alle lof aan Allah) zegt, behoren de moslims die dit horen te reageren met Yerhamukellah (Moge Allah genadig met je zijn). Gapen is van de duivel. Om deze reden behoort de persoon die de behoefte voelt te gapen, dit zoveel mogelijk tegen te gaan. Want wanneer één van jullie gaapt, lacht de duivel hierom.”[1]